Selecteer een pagina

Lemper 

Rijstrolletjes met kokossmaak gevuld met kippenragout of gehaktragout. De versie met spicy gedroogd rundvlees vinden we het lekkerst. Hoe je gedroogd vlees klaarmaakt kan je ook op deze site vinden.

Aantal

15

Klaar in:

2 uur weken, 1 uur bakken, 1 uur rollen

Calories:

per stuk 133 kcal

Geschikt als:

Lunch/ Snack

Intro

Recept omschrijving

 

Rijstrolletjes gemaakt van kleefrijst gekookt in kokos met pandan. De vulling kan variëren van rul gebakken gehakt tot kippensnippers in oporkruiden of lemperkruiden.
De versie met spicy gedroogd vlees is ook heel bijzonder. Dit gedroogd vlees vindt je in heel speciale toko’s. 

Ingredienten

  • 1 kippeborst of een paar kippenpootjes
  • 500 gram kleefrijst/ketan
  • 5 kopjes dikke santen
  • zout
  • 1 schijfje kentjur
  • 2 djeroek poeroet blaadjes
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 uien gesnippert
  • 1 afgestreken dessertlepel ketoembar
  • 1 afgestreken dessertlepel suiker
  • snufje peper en zout
  • 2 dessertlepels olie

Volgorde:
Eerst maar de kleefrijst weken in water en opzij zetten. Dan beginnen met de vulling. Dan ook opzij zetten. Verder met de kleefrijst na tenminste 2 uur inweken. Opkoken tot het water kookt dan afgieten in zeef. Vervolgens de rijst stomen in een rijststomer. Niet meer dan 30 minuten. Uit de pan storten op een ruime schaal. Even af laten koelen. Dan een klein bolletje dat past in de hand op een folie plaatsen. Plat maken en vullen met een eetlepel vulling. Oppakken en dichtdraaien. Dan uitrollen in de vorm van een lemper. Niet eenvoudig? Nee. Je moet maar vaak oefenen. 😉

Stap voor stap

Stap 1

Het vlees wordt gekookt en in reepjes gescheurd. De kleefrijst wordt een paar uren geweekt, daarna +- 20 minuten gestoomd.

Stap 2

Intussen kook je 3 kopjes dikke santen of kokosmelk met wat zout.

Stap 3

De knoflook en uien worden op een klein vuurtje krokant gebakken , uit de olie gehaald en fijngemalen. 

Stap 4

Doe de fijngemalen uien met knoflook met de kip, de kruiden en de 2 kopjes santen/ kokosmelk in de pan roer alles goed en kook tot dat de santen kookt. Zet dan het vuur uit.

Stap 5

Bereid de rijst voor. Plaats telkens een bolletje dat past in de vuist van je hand op een folie. Maak plat. Hierop komt een eetlepel vulling.

Stap 6

Plaats de vulling, rol dicht en rol in de vorm van een lemper zoals op de foto is te zien.

Meer recepten

Klepon

Klepon

Onde Onde

Tjendol