Pindasaus
De pindasaus bij de gado gado of sateh.
Porties
6
Klaar In:
30 min
Caloriën:
469 kCal per 100 gram
Geschikt bij:
Sateh of Gado Gado
Introductie
Over dit recept
Pindasaus is een populaire dip of jus die wereldwijd bekend is. Vaak vergezeld van gegrild vlees aan spiesjes (saté). De zeer mild pittige maar toch zoete saus met een subtiele zure toets past heel goed bij vlees aan spies. Door de vers gestampte pinda’s in de saus, bedekt het gemakkelijk het gemarineerde gegrilde vlees. De beste saté-pindasaus moet een goede balans hebben tussen alle smaken namelijk zoetheid, kruidigheid, zuurheid en hartigheid om je smaakpapillen te prikkelen.

Ingrediënten
- 300 g pinda’s
- 4 stengels sereh/ citroengras
- 3 schijfjes galangalwortel of laos poeder
- 3 teentjes knoflook
- 2 sjalotjes
- 3 theelepels olie
- 400 ml water
- 1⁄4 theelepel zout
- 60 g palm suiker (gula djawa)
- 1 theelepel tamarind paste/ azijn
Aangezien saté in veel Zuidoost-Aziatische landen verkrijgbaar is, is het begrijpelijk dat er veel variaties zijn op saté en pindasaus. Onze satésaus bevat echter geen kokosmelk of ingrediënten zoals sojasaus of vissaus.
Stap voor stap
Stap 1
- 300 g pinda’s
Rooster pinda’s in een pan zonder olie tot ze geurig zijn. Maal, bijvoorbeeld in mixer de pinda’s tot een korrelige textuur en zet apart.
Stap 2
- 4 stengels citroengras/ sereh
- 3 cm galangalwortel of laos
- 3 teentjes knoflook
- 2 sjalotjes
3 eetlepels olie
Meng sereh/citroengras, laos, knoflook en gedroogde pepers in een blender. Verhit in een pan olie op middelhoog vuur om in plakjes gesneden sjalotjes te bakken. Zodra de sjalotten van kleur beginnen te veranderen, voeg je de gemengde ingrediënten toe en bak je ze tot de geuren ervan afkomen.
Stap 3
- 400 ml water
- 1⁄4 theelepel zout
Voeg gemengde / fijngemaakte pinda’s, water en een snufje zout toe. Meng goed en zet het vuur hoger om de saus te laten koken.
Stap 4
- 60 g palm suiker/ gulah jawa
- 1 theelepel tamarinde pasta
Zodra de saus kookt, voeg je ‘gula jawa’ (palmsuiker) toe en laat je het op laag tot middelhoog vuur sudderen. Voeg na 20 minuten, als de saus dikker wordt, tamarindepasta of azijn toe. Voeg suiker toe naar smaak (optioneel).