Selecteer een pagina

Opor ayam

Kip gesmoord in citroengras en cocosmelk

Porties

4

Klaar in:

1 uur

Caloriën:

 300 kCal

Geschikt als:

Lunch, hoofdmaaltijd

Introductie

Over dit recept

 

Opor ayam is erg mild in vergelijking met andere Indonesische gerechten. Het bevat geen pepers, waardoor dit gerecht erg kindvriendelijk is. 

Hoewel veel Indonesiërs opor ayam serveren als onderdeel van een vaste rijstmaaltijd, is het zeker geen must. Opor ayam is heel goed te eten met niets anders dan een kom gestoomde witte rijst.

Ingrediënten

  • 1  kip, in 4-8 stukken gesneden (of gebruik 8 kippenboutjes)
  • 1 citroengrasstengel ( sereh) gesneden en gekneusd
  • 2 blaadjes limoenblaadjes (Indonesisch: daun jeruk)
  • Indonesische laurierblaadjes (Indonesisch: daun salam)
  • 500 ml water
  • 200 ml kokosmelk (Indonesisch: santan)
  • gefrituurde sjalotten (Indonesisch: bawang merah goreng), voor garnering (optioneel)

Maal het volgende tot kruidenpasta

  • 4 teentjes knoflook
  • 5 kemirinoten
  • 1,5 cm galangal of laos
  • 1/2 theelepel komijnenzaad
  • 2 theelepels koriander
  • 1 theelepel zout
  • 1/2 theelepel suiker naar smaak

Zowel zwemmend in de cocosmelk als droog gekookt een heerlijk kipgerecht.
Wat heel goed kan met de restjes, is de kip van het bot plukken en een beetje droog koken en het dan te verwerken in lempers.

Stap voor stap

Stap 1

Was de kip en snij in stukken.

Stap 2

Verhit 2 eetlepels olie in een pan en roerbak de kruidenpasta tot geurig, ongeveer 2-3 minuten.

Stap 3

Voeg citroengras, laurierblad en kaffir-limoenblad toe en kook nog 2 minuten

Stap 4

Voeg de stukjes kip toe en kook tot de kip niet meer roze is.

Stap 5

Voeg water en kokosmelk toe en breng aan de kook.

Stap 6

Zet het vuur lager en laat sudderen tot de vloeistof is ingedikt, ongeveer 20 minuten. Voeg indien nodig zout en / of suiker toe.
Schep over in een serveerschaal en garneer met gebakken sjalotten.

Meer recepten