Selecteer een pagina

Babi Ketjap

Beschouwd als het meest veelzijdige gerecht, kan het worden gemaakt met varkensvlees, kip, eend, vis, garnalen, inktvissen of elk soort vlees. Degenen die een veganistisch dieet volgen, kunnen het vlees vervangen door het vlees gewoon vervangen door tofu. Gebruik bij voorkeur de stevige biologische tofu. 

Porties

4

Klaar in:

45 tot 60 minuten

Calorieën:

350 kCal per 100 gram 

Geschikt als:

Hoofdgerecht, bij rijsttafel

Introductie

Over dit recept

Dit is een stoofgerecht dat wereldwijd zeer bekend is. Dit eenvoudige, authentieke familierecept is gemakkelijk te maken door vlees te stoven dat is gemarineerd in ketjap. Om dit gerecht te maken heb je slechts een paar eenvoudige ingrediënten nodig, zoals azijn, sojasaus, knoflook, gember, zwarte peper en Indonesische laurierblaadjes ook wel daun salam, verkrijgbaar in de toko.

Ingredients

 

  • 600 g varkensvlees
  • 4 teentjes knoflook (s)
  • 3 cm gember
  • 12 el ketjap manis
  • 4 laurierblaadjes
  • 2 tl zwarte peper
  • 8 el witte azijn
  • 1 schijf gulah jawa
  • 1⁄4 tl zout
  • 1⁄4 tl suiker

Hoewel het maken van babi ketjap eenvoudig is, is het best wel even uitvinden  de juiste mix en techniek te vinden om het perfect te maken. Bak het vlees langzaam droog, zodat het vet zich van het vlees scheidt. De ketjap en suiker kleven op een gegeven moment aan het vlees. Dat is wat babi ketjap zo lekker krokant maakt. Voor de liefhebbers van minder ketjap en suiker, wordt het vlees eenvoudig op laag vuur gesudderd en regelmatig omgeschept. Dit recept  heeft de perfecte balans tussen zuurheid, zout en smaak. Babi ketjap kan worden gegeten als hoofdgerecht met gewone witte rijst en snel roergebakken groenten.

Stap voor Stap 

Stap 1

600 g varkensvlees 4 teentje knoflook 12 el lichte sojasaus 4 laurierblaadjes 2 tl zwarte peper 3 cm gember in schijfjes

Marineer varkensvlees met sojasaus, zwarte peper, laurierblaadjes en geperste knoflook in een pan gedurende 30 minuten op kamertemperatuur.

Stap 2

8 eetlepels witte azijn 

Zet de pan op hoog vuur en voeg gemarineerd varkensvlees toe. Dek de pan af en breng aan de kook. Zet het vuur lager om het gerecht ongeveer 15 minuten te laten sudderen. Voeg dan azijn toe en laat nog 10 minuten sudderen. Roer af en toe om te voorkomen dat het vlees aan de pan blijft plakken.

Stap 3

1⁄4 tl zout 1 schijf gula jawa (suiker)

Voeg zout en suiker toe naar smaak. Laat het nog 5 minuten sudderen of tot het varkensvlees gaar is. Heet opdienen.

Meer recepten

Hete kip