Selecteer een pagina

Pepesan Ikan

Hete pikante vis met een sambalsausje.
Voor dit recept gebruiken we verse vette vis, makreel.

Portie’s

2-3 vissen per kilo

Bereidingstijd:

1 uur-1 uur en 15 minuten

Calorieën:

per portie: 274 ckal

Geschikt als:

Avondeten, lunch

Introductie

Pepesan Ikan

 

Op Java in veel vissersdorpen wordt allicht veel vis gegeten. Dit recept komt uit Java.

Pepesan Ikan boemboe

Ingrediënten

  • 1 kilo makrelen
  • 12 rode lomboks pepers  (fijngemaakt)
  • 3 teentjes knoflook
  • 6 sjalotjes
  • 6 kemeries fijngemaakt
  • 4 tomaten
  • een stukje of theelepeltje trasi
  • 1 theelepel suiker of javaanse suiker
    zout
  • 2  indische laurierblad
  • 2 limoemblaadjes voor elk stukje vis

Pepesan Ikan is warm gestoomde vis in een bananenblad geserveerd met een  chilipasta. Een zelfgemaakte chilipasta die bestaat uit eenvoudige ingrediënten namelijk pepers, garnalenpasta, sjalotjes en knoflook. Voor dit recept echter, zoals de beelden laten zien is er in plaats van bananenblad bij de voorbereiding alumimiumfolie gebruikt.

hete makreel
chilipaste

Voedingswaarde

De vetzuren in vis (omega 3-vetzuren) beschermen tegen hart- en vaatziekten. Met name vette vis bevat veel gunstige vetzuren. Chili pepers wordt in Aziatische landen veel ter bescherming tegen bacteriën en virussen, vanwege het hete weer waardoor voedsel snel bederft.

chilipaste

Stap voor stap instructies

Stap 1

Maak de vis schoon en snij de vis in tweeën of laat de vis heel. Snijd de uien, knoflook fijn en fruit ze met de daun salam ( laurier) en daun djeroek ( limoemblaadjes) in een lepel olie.  Voeg daarna  de pepers of sambal, de fijngestampte kemeries, trasi, suiker en in stukken gesneden tomaten toe en zet daarna het vuur uit.

Stap 2

Leg op een stuk folie of bananenblad de vis en vul deze met de sambalboemboe zoals op de foto te zien is.

Stap 3

Rol de vis in de folie en leg ze in een ovenschaal. Ongeveer 30 minuten op 160- 180 graden in de oven.

Meer recepten

Inktvis

Tjumi tjumi kleine inktvis

Atjar Kuning

Soto ajam

Pateitjes