Pepesan Ikan
Hete pikante vis met een sambalsausje.
Voor dit recept gebruiken we verse vette vis, makreel.
Portie’s
2-3 vissen per kilo
Bereidingstijd:
1 uur-1 uur en 15 minuten
Calorieën:
per portie: 274 ckal
Geschikt als:
Avondeten, lunch
Introductie
Pepesan Ikan
Op Java in veel vissersdorpen wordt allicht veel vis gegeten. Dit recept komt uit Java.

Ingrediënten
- 1 kilo makrelen
- 12 rode lomboks pepers (fijngemaakt)
- 3 teentjes knoflook
- 6 sjalotjes
- 6 kemeries fijngemaakt
- 4 tomaten
- een stukje of theelepeltje trasi
- 1 theelepel suiker of javaanse suiker
zout - 2 indische laurierblad
- 2 limoemblaadjes voor elk stukje vis
Pepesan Ikan is warm gestoomde vis in een bananenblad geserveerd met een chilipasta. Een zelfgemaakte chilipasta die bestaat uit eenvoudige ingrediënten namelijk pepers, garnalenpasta, sjalotjes en knoflook. Voor dit recept echter, zoals de beelden laten zien is er in plaats van bananenblad bij de voorbereiding alumimiumfolie gebruikt.


Voedingswaarde
De vetzuren in vis (omega 3-vetzuren) beschermen tegen hart- en vaatziekten. Met name vette vis bevat veel gunstige vetzuren. Chili pepers wordt in Aziatische landen veel ter bescherming tegen bacteriën en virussen, vanwege het hete weer waardoor voedsel snel bederft.

Stap voor stap instructies
Stap 1
Maak de vis schoon en snij de vis in tweeën of laat de vis heel. Snijd de uien, knoflook fijn en fruit ze met de daun salam ( laurier) en daun djeroek ( limoemblaadjes) in een lepel olie. Voeg daarna de pepers of sambal, de fijngestampte kemeries, trasi, suiker en in stukken gesneden tomaten toe en zet daarna het vuur uit.

Stap 2
Leg op een stuk folie of bananenblad de vis en vul deze met de sambalboemboe zoals op de foto te zien is.

Stap 3
Rol de vis in de folie en leg ze in een ovenschaal. Ongeveer 30 minuten op 160- 180 graden in de oven.

Meer recepten

Tjumi tjumi kleine inktvis

Soto ajam
