Selecteer een pagina

Rendang

Rundvlees schotel dat je niet mag missen bij de rijst tafel.

Portie’s

4

Klaar in:

2uur 45min

Calorieën

per 100 gram
195kcal | Vet: 11,07g | Koolhydraten: 4,49g | Eiwit: 19,68g

Geschikt als:

Hoofdgerecht of bijgerecht

Introductie

Over dit recept

Rendang van rundvlees

Rendang is een gekarameliseerde vleescurryschotel uit West-Sumatra, Indonesië. Het heeft urenlang langzaam koken nodig totdat de kokosmelk is gekarameliseerd en zijn kenmerkende weelderige textuur krijgt. Samen met zelfgemaakte kokosboter en een lading kruiden is het gerecht een heerlijke aangelegenheid.

Ingredients

  • 3 cm gember
    3 teentjes knoflook)
    1 gele ui (n)
    5 sjalotjes
    1 1⁄2 kopjes chilipepers (gedroogd)
    2 chilipepers (vers)
    2 citroengras steel (s)
    3 cm galangal laos 
    4 eetlepels olie-
    500 g rundvlees
    1 theelepel koriander poeder
    1 theelepel venkelzaad
    1 theelepel komijnpoeder
    1 eetl tamarinde pulp
    500 ml kokosmelk
    2 theelepels palmsuiker (gula jawa)
    1⁄2 eetl zout
    2 eetlepels kerisik
    1⁄2 kopje water

Rendang smaakt niet naar de rode curries uit Thailand of India. In plaats daarvan is het dik en heeft het een textuur die bijna op zachte boter lijkt. Het mengsel van kruiden gaat harmonieus samen en geeft het een vleugje warmte die subtiel doorkomt als het wordt gegeten. Het gevoel van geur en smaak van rendang is gewoon goddelijk. Daarnaast zorgen het aroma van de kruiden en de nootachtige smaak van ‘kerisik’, ook wel bekend als kokosboter, ervoor dat het gerecht zich onderscheidt van de andere soorten curries.

Kerisik

‘Kerisik’ is een specerij gemaakt van geraspte kokos die wordt geroosterd. Het is het geheim van de nootachtige gekarameliseerde smaak van een perfect rendanggerecht. De beste kerisik gebruikt vers geraspte kokos die zorgvuldig op laag vuur wordt geroosterd tot de ideale goudbruine tint is bereikt. De geroosterde kokosnoot wordt vervolgens gestampt totdat de natuurlijke olie vrijkomt. Dit resulteert in een glanzende olieachtige bruine pasta die kerisik wordt genoemd. Klinkt eenvoudig, maar het kan behoorlijk vervelend zijn vanwege het beuken.

Stap voor stap instructies

Stap 1

3 cm gember, 3 teentje knoflook, 1 gele ui, 5 sjalotjes, 1 1⁄2 kopje chilipepers (gedroogd), 2 chilipepers (vers) 2 citroengrasstelen, 3 cm laosschijfjes

Stamp de volgende ingrediënten apart fijn. Kom 1 – gember, knoflook en ui.
Kom 2 – sjalotten,
kom 3 – verse en gedroogde pepers en de laatste kom – laos. Opzij zetten. Kneus het onderste deel van het citroengras door het lichtjes te pletten met een stamper of met de achterkant van een mes.

Stap 2

4 el olie

Bak het citroengras in een op laag tot middelhoog vuur verwarmd pan tot het geurig is voordat je het mengsel van gember, knoflook en uien toevoegt. Ga door met sauteren totdat het mengsel bijna doorschijnend wordt. Voeg laos toe en bak tot de geuren eruit komen voordat je sjalotten toevoegt.

Stap 3

500 g rundvlees, 1 tl korianderpoeder, 1 tl venkelzaad, 1 tl komijnpoeder

Smeer het rundvlees gelijkmatig in met gestampte chilipepers, korianderpoeder, venkelzaad en komijnpoeder. Voeg rundvlees toe aan de pan. Sauteer totdat overtollig water uit rundvlees vrijkomt. Dit gaat een paar minuten duren. Het is belangrijk om deze stap niet over te slaan.

Stap 4

1 el tamarindepulp, 500 ml kokosmelk, 2 tl palmsuiker (gula jawa), 1⁄2 el zout, 2 el kerisik, 1⁄2 kopje water

Week de tamarinde in heet water. Voeg kokosmelk, tamarindewater, suiker en kerisik toe. Verhoog het vuur tot het maximum en breng aan de kook. Verlaag vervolgens het vuur tot het laagst. Dek de pan af en laat de schaal 2 uur sudderen of tot de jus dikker wordt. Roer elke 15-20 minuten om te voorkomen dat ingrediënten aan de pan blijven kleven. Als het gerecht klaar is, roer je er een paar limoenblaadjes door.

Meer weten? Wat is Rendang?

Meer recepten

Nasi Goreng

Babi Ketjap