Selecteer een pagina

Sambal Goreng Tempeh

Zoals alleen oma kan maken. Een veel gehoorde stelling. Tijd dat de kinderen en kleinkinderen er ook kennis van nemen.

1 portie

150 gram

Klaar in:

30 – 45min

Kilocaloriën:

(per 100 gram) 145

Goed als:

Bijgerecht, snack

Introductie

Over Sambal Goreng Tempeh

Sambal goreng tempeh is een bijgerecht dat bij bijna elke rijstmaaltijd kan worden gegeten. Het bestaat uit tempeh, getrokken uit sojabonen. Voor dit gerecht is gekozen voor een kant-en-klare blok tempeh. Je kan het ook zelf maken, maar dat zal wel heel bewerkelijk zijn.

Ingrediënten

  • 1 tempeh
  • 2 grote rode pepers
  • 1 blokje gulah jawa/ bruine suiker
  • 3 sjalotjes/ kleine witte uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 stengel citroengras
  • 3 limoenblaadjes
  • 3 laurierblaadjes
  • 4 plakjes gember
  • 2 kemerie noten, gestampt en gefruit
  • 1/2 theelepel zout
  • 1 eetlepel sojasaus/ ketjap manis
  • 100 ml water

Opmerkingen:

In plaats van de bruine suiker of gulah jawa kan je natuurlijk een suikervervangend product gebruiken.

Voedingswaarden

Tempeh is 100% vegetarisch. Het is gemaakt van sojabonen. Tempeh is een goede vleesvervanger. Hieronder staat het percentage van de ADH Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid. 

  • Eiwit 12% 12%
  • Koolhydraten 5,5% 5,5%
  • Water 62,2% 62,2%
  • Vet 8,3% 8,3%
  • Voedingsvezels 4% 4%

Stap voor stap instructies

Stap 1

Snijd de tempeh in plakjes van een halve centimeter.

Stap 2

Dan de plakjes in lange reepjes en dan weer door midden.

Zo kan je zonder inwerktijd, de kruiden met de stukjes in de wok tegelijk met 2 eetlepels olie fruiten.

Stap 3

Vervolgens frituur je de stukjes tempeh in een diepe pan in 1/2 liter (zonnebloem) olie.

Stap 4

Fruit vervolgens 2 minuutjes in 2 eetlepels olie de gesneden kruiden in een wok.Voeg eerst de klein gesneden ui, knoflook, de geplette sereh en wat limoenblaadjes, de daun salam, indische laurierblad, de plakjes gember of gemberpoeder, de fijngestampte kemerienoten en zout toe.

 

Stap 5

Voeg de tempeh stukjes toe en roer goed om. Wanneer de stukjes warm zijn, giet je een beetje ketjap er overheen. De bruine suiker of gulah jawa ook fijn gestampt dan over het geheel strooien en goed omscheppen zodat het niet aanbrandt.

Stap 6

Goed opletten en omscheppen zodat het niet zo donker uit komt te zien als hieronder (tenzij je er van houdt). Blussen met wat water om te voorkomen dat de boel uitdroogt.

Meer recepten

Sajoer lodeh met garnalen

Prekedel, aardappel balletjes