Selecteer een pagina

Soto Ayam

Indonesische kippensoep. Bouillon van heerlijk geurende kruiden met stukjes kip. Lekker wanneer je een opkikker nodig hebt.

Porties

4

Klaar in:

45- 60 minuten

Calorieën:

per 100 g -130kcal | Vet: 6,19g | Kolhy: 8,11g | Eiwit: 9,96g

Geschikt als:

Lunch of hoofdmaaltijd

Introductie

Over dit recept

 

Dit recept komt uit oma’s keuken. Zowel met een gele bouillon als een niet gele bouillon. Wanneer je niet van kurkema houdt laat je dit achterwege. Een heerlijke zelfgemaakte sambal maakt dit compleet.

Soto Ambengan is een van de typische soepen uit Surabaya. Het woord “Ambengan” komt van een kippensoep-depot genaamd Soto Ayam Pak Sadi dat is gelegen op Jalan Ambengan, Surabaya. Omdat het beroemd is om zijn lekkernijen, noemt de lokale gemeenschap het “Soto Ambengan.” Op het eerste gezicht lijkt deze soep hetzelfde als de Lamongaanse kippensoep omdat de soep beide helder geel van kleur is.

Ingredienten

 

  • 1 kip
  • 2 laurierblaadjes
  • 6 limoenblaadjes – 6 stuks
  • 2 cm gember, geplet
  • 2 stengels citroengras, geplet
  • 3 cm Galangal of 3 theelepels laospoeder
  • 1 theelepel zout of naar smaak
  • 3 eetlepels Olie om te bakken
  • 2 liter Water, om te kokenTe malen kruiden:
  • 10  Sjalotten
  • 8 kruidnagels Knoflook
  • 5  kemeri noten, geroosterd
  • 2 cm Kurkuma, geroosterd
  • 1/2 theelepel Peper
  •  1 theelepel Koriander

    KOYA-POEDER:

  • 5 teentjes knoflook, in dunne plakjes 
  • 15 stuks garnalenkroep
  • 1/4 theelepel zout

Soto Ambengan bestaat ook uit glasnoedels, geraspte kip en kool. Kenmerkende aan dit recept, is het strooien van koyapoeder waardoor de smaak nog hartiger wordt. Koya-poeder wordt gemaakt van een mengsel van gebakken sjalotten en knoflook en gemalen kroepoek.

WAT ER LEKKER BIJ SMAAKT OM HET AF TE MAKEN

Soun – naar smaak
Gekookt ei,  – naar smaak
Kool, fijngesneden – naar smaak
Selderij, in plakjes – naar smaak
Gebakken uitjes – naar smaak

Voedingswaarden

Soto Ajam (100 g) bevat 130 calorieën.
Calorieën Verdeling

  • Eiwitten 31% 31%
  • Koolhydraten 8,11% 8,11%
  • Vet 44% 44%

Stap voor Stap 

Stap 1 De soep

1. Doe 2 liter water in een pan. Kook de kip met laurierblaadjes, limoenblaadjes, gember, citroengras, laos en zout. Kook tot de kip gaar is. Haal de kip uit de pan laat het uitlekken. Zet de bouillon apart.

3. Pluk het kippenvlees van de botten. Zet dan dit vlees opzij.

4. Verhit de olie. Bak de gemalen kruiden tot de geur er van af komt. Verwarm ondertussen de pan met kippenbouillon. Doe de gebakken kruiden in de soeppan.

5. Breng de bouillon op smaak met wat zout.

Stap 2 De Koya poeder

1. Bak de knoflook droog en goudgeel in olie. Haal uit de olie en laat het goed uitlekken.

2. Pureer de gebakken knoflook, kroepoek en zout.

3. Klaar voor gebruik.

Stap 3

1. Schik in een kom de glasnoedels, kool, geraspte kip, hardgekookt ei, selderij, groene uien en gebakken uien.

2. Giet de bouillon erbij. Voeg koya-poeder toe.

3. Klaar om te worden geserveerd.

Kan met maar ook zonder rijst worden gegeten.

Meer recepten

Hete kip

Gefrituurde kip