Selecteer een pagina

Recepten van de indische rijsttafel

Uit gastvrijheid en om in aanzien te stijgen lieten Europeanen in de koloniale tijd zo veel mogelijk gerechten tegelijk op tafel serveren, dit werd op den duur min of meer gestandaardiseerd en resulteerde in de Rijsttafel. Het gebruik kostte aardig wat geld, er moesten genoeg bedienden en koks betaald worden om alle gerechten te bereiden. In het ‘Hotel des Indes’ in Batavia werden er minstens 24 bedienden gebruikt om alles op te dienen[1]. De rijsttafel werd verspreid door Indiëgangers die zich voor de oorlog vestigden in Nederland.

Jaar onbekend. Bedienend personeel in het restaurant van Hotel der Nederlanden in Batavia voorzien de gasten van een rijsttafel Foto: Collectie Tropenmuseum

Categorieën

Hoofdgerechten

Rundvleesgerecht
> Rendang
> Smoor daging

Varkensvleesgerecht
>Babi Ketjap
> Sateh Babi
> Platte Ribbetjes

Kipgerecht

> Opor Ayam
> Soto Ajam

Groentegerecht
> Gado Gado
> Orak arik

Rijstgerecht
> Nasi Goreng

Bamigerecht
> Bami Goreng

Visgerechten