Recepten van de indische rijsttafel
Uit gastvrijheid en om in aanzien te stijgen lieten Europeanen in de koloniale tijd zo veel mogelijk gerechten tegelijk op tafel serveren, dit werd op den duur min of meer gestandaardiseerd en resulteerde in de Rijsttafel. Het gebruik kostte aardig wat geld, er moesten genoeg bedienden en koks betaald worden om alle gerechten te bereiden. In het ‘Hotel des Indes’ in Batavia werden er minstens 24 bedienden gebruikt om alles op te dienen[1]. De rijsttafel werd verspreid door Indiëgangers die zich voor de oorlog vestigden in Nederland.

Jaar onbekend. Bedienend personeel in het restaurant van Hotel der Nederlanden in Batavia voorzien de gasten van een rijsttafel Foto: Collectie Tropenmuseum
Categorieën

Vleesgerechten
Rundvleesgerecht
> Rendang
> Smoor daging
> Gulai ossestaart
Varkensvleesgerecht
>Babi Ketjap
> Sateh Babi
> Platte Ribbetjes
Kipgerecht
Groentegerecht
> Gado Gado
> Orak arik
Rijstgerecht
> Nasi Goreng
Bamigerecht
> Bami Goreng

Visgerechten
> Pepesan Ikan
> Tjumi Tjumi
> Ikan Atjar

Vegetarisch
De klassieken
